• Zöld energia - Lehetőségek és korlátok

    Zöld energia - Lehetőségek és korlátok

Assix Intersolar Kft.

2021. szeptember 08.

A Földön több mint 7,8 milliárd ember él, a túlnépesedés egyre nagyobb kockázatot jelent az erőforrások végessége miatt. A népesség ugyan növekszik, ezzel fordítottan arányosan csökken azonban a bolygó adta erőforrások elérhetősége, egyes prognózisok szerint száz év sem kell, és a nem megújuló energiaforrások eltűnnek az életünkből. A kritikus helyzetre való tekintettel a környezeti hatások csökkentése iránti igény folyamatosan növekszik mind a vállalati mind pedig a magánszektorban. A zöld energia előtérbe helyezése ebben a heroikus küzdelemben óriási lehetőség, így összegyűjtöttük, milyen megoldások alkalmazhatók a leghatékonyabban hazánkban és külföldön!

zöld energia a természet adta ajándék, amely gyakorlatilag kiapadhatatlan a természetben fellelhető folyamatoknak és erőforrásoknak köszönhetően. A megújuló energia, a nap-, a víz- és a szélenergia, illetve a biomassza és a geotermikus energia jelentősége környezetvédelmi tekintetben felbecsülhetetlen. Felmerül a kérdés, hogy miért nem terjednek rohamosabban az ezekre épülő technológiák?

A zöld energia terjedésének gátjai

Miért is nem térnek át az egyes országok, valamint a lakosság rögtön a megújuló energiák hasznosítására? Ez egy összetett problémakör, aminek pénzügyi, technológia és földrajzi korlátjai is vannak.

A megtérülés kulcskérdés, amikor makro- vagy mikrokörnyezetben vizsgáljuk a témát. Bár egy átlagos napelempanel ára az elmúlt évtizedekben majdnem 90%-kal csökkent, a nagyobb napelemparkok kiépítése még így is magas költséget jelenthet egyes országoknak. A lakosság számára is fontos tényező a telepítendő háztartási méretű kiserőmű ára, ezért sok esetben inkább a tradicionális energiarendszereket választják. Hasonló tényezők befolyásolják a hőszivattyús, biomasszára és szélenergiára épülő ipari vagy háztartási rendszerek elterjedését. Tény, hogy a zöld energia termeléséhez szükséges rendszer kiépítésének bekerülési költsége magasabb lehet a megszokottnál, ezt azonban ellensúlyozza, hogy egy-egy rendszer mai megtérülési ideje már 7-10 év is lehet.

A zöld energiával kapcsolatban a fontos kihívás, hogy jelenleg a környezetbarát módszerekkel megtermelt energiát nem lehet megfelelően, hosszú távon tárolni. Ez a hazai piacon az atomenergia nélkülözhetetlensége mellett érvelő szakemberek legfontosabb érve. Az ipari és a lakossági felhasználás is fluktuál úgy a mindennapokban mint az évszakoknak megfelelően, emiatt folyamatosan változik a szükséges energiamennyiség a csúcsidőszakokban, ezért nélkülözhetetlen lenne, hogy mindig az adott energiafogyasztáshoz kapcsolódó áramellátást tudjuk biztosítani. Egy átlagos napelemes rendszer esetében a napsütötte órákban jellemzően túltermelés mutatkozik, amit a rendszer visszatáplál a hálózatba, majd alacsonyabb termelés esetén a hálózatból vételez energiát. A fölösleges energia tárolási technológiája folyamatosan fejlődik, néhány év alatt is sokat mozdult előre az akkumulátorok teljesítőképessége, amit az ipar is hamarosan alkalmazni tud. Ennek a technológiának a térnyerése komoly előrelépést jelenthet a jövőben.

A költségcsökkentés és technológiai fejlődés szükségessége mellett fontos tényező az egyes országok, városok, falvak vagy lakóházak elhelyezkedése is, hiszen ez nagyban befolyásolja az alkalmazható technológia kiválasztását. Hiába az igyekezet és progresszív hozzáállás, ha a klimatikus és környezeti viszonyok nem megfelelőek, akkor a megújuló energiaforrásokra épülő rendszerek nem tudnak kellő hatékonysággal üzemelni.

Megújuló energiaforrások Magyarországon

Idehaza a megújuló energiaforrások alkalmazhatósága igen vegyes, a helyszíni viszonyok függvényében változik. Az alacsony szintkülönbségeknek köszönhetően nincsenek bővizű, a magasból lezúduló folyók, így a vízenergia kiaknázásának lehetősége korlátozott. Jól állunk azonban geotermikus energia tekintetében! Mivel Magyarországon vékonyabb az alapkőzet az európai átlaghoz képest, így a hőátáramlás magasabb szintű, ebből adódóan a Föld középpontja felé haladva magasabb hőmérsékletű rétegekkel találkozunk, mint más területeken. Egy családi ház esetén például elegendő 100 méter mélyre fúrni és elhelyezni a talajszondát, ha a geotermikus energiát szeretnénk hasznosítani.

szél energiaforrásként történő alkalmazása roppant költséges, jellegéből adódóan pedig kitett annak, hogy mennyi és milyen erősségű légáramlat forgatja meg a lapátokat. Idehaza az energiafogyasztás alig 2%-át fedezi szélenergia, ami a kevésbé kedvező környezeti adottságoknak, illetve a törvényi szabályozásnak tudható be. A jövőbeli technológiai terjedést környezetvédelmi tényezők is érinthetik, hiszen magas üzemzajjal jár az alkalmazása.

biomassza rengeteg potenciált rejt magában: felhasználható tüzelésre, létezik gázosítható biomassza, illetve olyan is, amit üzemanyagként lehet hasznosítani. Ma még a biomassza háztartási alkalmazása nem kifizetődő, a biomasszakazánok nagyon drágák. Jó hír azonban, hogy a technológia rohamosan fejlődik, így elképzelhető, hogy éveken belül már rendelkezésre áll olyan megoldás, ami a lakossági felhasználást is lehetővé teszi.

A napenergia felhasználása tűnik mindezen opciók mellett jelenleg a legígéretesebbnek, hiszen hatalmas előnye, hogy általánosan elérhető, kiépítési költsége megfizethető mind ipari mind lakossági szinten, üzemeltetési költsége gyakorlatilag nulla, illetve jelen adatok szerint egy kiépített rendszer több mint 30 év múlva is még az eredeti teljesítmény 805-8590 százalékán képes üzemelni. Ráadásul a napelempanelek újrahasznosíthatók, így nem képeznek hulladékot a jövőben.

A többi zöld energia használatára felhozott példákkal összehasonlítva egyértelmű tehát a napenergia felhasználásának anyagi, technológiai és környezetvédelmi előnye. Nem véletlen, hogy az Európai Unió mellett a magyar kormány is folyamatosan támogatja újabb ipari méretű napelemparkok és a háztartási méretű kiserőművek terjedését pályázatok, támogatások formájában. Ennek friss példái az új GINOP pályázat, az Otthonfelújítási támogatás kiterjesztése, vagy a legújabb, 100%-os vissza nem térítendő támogatást nyújtó napelemes pályázat is.

A megújuló energiaforrások alkalmazási körének bővülése nem kétséges. Jelenleg lakossági szinten a napenergia a legkönnyebben és legköltségkímélőbb módon elérhető választás. A technológiai háttér fejlődésével és a szemlélet formálódásával ezek a megoldások egyre nagyobb arányban költöznek be otthonainkba, így ezáltal mi is hozzájárulhatunk a környezeti terhelés csökkentéséhez.

Tudjon meg többet a környezetbarát napelemes technológiáról: https://assixintersolar.com/napelem-technologia

 

 

NAVIGÁCIÓ

ASSIX INTERSOLAR

© 2020 Assix Intersolar
|
|