• Támogatás-kavalkád: repkednek az ingyen milliók napelemtelepítésre

    Támogatás-kavalkád: repkednek az ingyen milliók napelemtelepítésre

Assix Intersolar Kft.

2021. november 26.

Az utóbbi évek kormánypolitikája egyértelműen a családok támogatását célozza. Alappillére a lakhatási körülmények javítása, ami nemcsak az építésre és vásárlásra, de a felújításra, továbbá a megújuló energia használatának elősegítésére is kiterjed. Azok, akik szeretnék kihasználni az állami ingyen milliókat a napelemes rendszer telepítéséhez, most két megoldás közül választhatnak: az egyik, a már jól ismert otthonfelújítási támogatás, a másik pedig egy új fényes csillag a támogatások egén, a 201 milliárd forint keretösszegű, napelemes és fűtési rendszerek korszerűsítésének támogatásáról szóló pályázat, aminek első üteme a tervek szerint 2021. december 6-án startol.

Otthonfelújítási támogatás: a régi jó barát

A tavaly év végén meghirdetett, év elején induló támogatást már régi ismerősként „üdvözli” mindenki, mintha mindig is az életünk része lett volna. Ez talán annak tudható be, hogy igen nagy népszerűségnek örvend mind a mai napig: Novák Katalin áprilisban arról számolt be, hogy már az első negyedévben több mint 3000 család adta be igényét a támogatásra.

Napelem támogatás

A konstrukció lényege, hogy az állami támogatás a felújítási munkákra, vagyis a felújítási költségek legfeljebb 50 százalékára igényelhető. A maximálisan visszaigényelhető támogatási összeg 3 millió forint, ehhez legalább 6 millió forintról kell végszámlát benyújtani. Lényeges információ, hogy a beruházás természetesen meghaladhatja a 6 millió forintot, viszont a visszaigényelhető támogatás 3 millió forintban van maximalizálva, ennél többet nem térítenek vissza.

A pályázat sajátossága, hogy a támogatás fele-fele arányban igényelhető anyagköltségre és munkadíjra, amiket természetesen számlával kell igazolni a Magyar Államkincstár felé. Itt fontos megjegyezni, hogy a beadott számláknál nagyon figyelni kell az anyagdíj és a munkadíj arányainak megoszlására. Amennyiben az egyik nem éri el a visszaigényelhető támogatás 50%-át, úgy a támogatás mértékét csökkentik, így nem leszünk jogosultak a maximálisan visszaigényelhető összegre. Feltétel, hogy az igénylés lakóház, lakás, tanya és birtok esetén indítható el, amennyiben a háztartásban, a beadás pillanatában legalább egy éve bejelentett lakcímmel rendelkezik a tulajdonos és rajta kívül legalább egy 25 évnél fiatalabb saját gyermek. Ez alól kivételek azok az újonnan épített házak, lakások, ahol a tulajdonosok egy éven belül kapták meg a lakhatási engedélyt.

Az állami támogatás utófinanszírozású, ami annyit jelent, hogy a munkálatokat a megrendelőnek előre ki kell fizetnie a kivitelezőnek, majd a beadott pályázatok pozitív elbírálását követően történik meg a kifizetés az állam részéről.  Amennyiben a felújítást saját erőből nem tudja a család finanszírozni, úgy lehetőségük van egy speciálisan erre a támogatásra kifejlesztett, otthonteremtési hitellel áthidalni a problémát. Természetesen pénzügyes kollégáink ebben a kérdéskörben is állnak rendelkezésükre.

Az otthonfelújítási támogatás a felújítási tevékenységek széles körére igénybe vehető, mégis a lakosság nagy százaléka napelemes rendszer telepítésére, bővítésére és cseréjére használja fel. Talán az egyik legfontosabb kritérium azonban, hogy az anyagköltség és a munkadíj együttesen nem lehet több, mint bruttó 450 ezer Ft/kWp, ellenkező esetben ugyanis a pályázat elutasításra kerül. Ennek kiszámításához és korrigálásához szakképzett és tapasztalt kollégáink nyújtanak segítséget.

A napelemes rendszer telepítése azonban nemcsak ezzel a konstrukcióval valósítható meg. Nemrég hozta nyilvánosságra a kormány a napelemes és fűtési rendszerek támogatásáról szóló pályázat részleteit

A napelem támogatás

Specializált napelemtámogatás

A Helyreállítási Terv részeként az állam specializált pályázatot ír ki a napelemes és fűtési rendszerek kialakításának, korszerűsítésének támogatására. Az összesen 201 milliárd forint keretösszegű pályázat eredményeképpen a tervek szerint 35 ezer háztartásban történik energetikai korszerűsítés: 175 megawatt napelemkapacitás jön létre, a megújuló energiát használó háztartások száma több mint 30%-kal megemelkedik, a szén-dioxid-kibocsátás pedig 50 ezer tonnával csökken.

A pályázat célja, a hátrányosabb helyzetű területek és települések felzárkóztatása, a nagycsaládok és az alacsony jövedelmi státuszba tartozók támogatása. A szabályok szerint ugyanis csak azok pályázhatnak, ahol az ingatlan tulajdonosára, vagy tulajdonosaira jutó éves jövedelem 4 millió 850 ezer forint/ fő alatt van és az ingatlan alkalmas a napelemtelepítésre.

 A támogatás 100%-os, vissza nem térítendő és két kategóriában igényelhető, melyek a következők:

  • Napelemes rendszer telepítése (2,9 millió Ft, amelyből a napelemre maximálisan elszámolható összeg 2,4 millió, a fennmaradó összeg pedig a kialakításhoz szükséges kiegészítő szolgáltatások, például fázisbővítés);
  • Napelemes rendszer telepítése, fűtéskorszerűsítés hőszivattyúval, nyílászárócsere (11,3 millió Ft)

Az első pályázati körön belül 4 ütemben hívható le a támogatás, régiónként elcsúsztatva. Az első ütem december 6-án veszi kezdetét Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém, valamint Zala megyében, december 13-án nyílik meg a lehetőség Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Somogy és Tolna megye lakosai előtt, december 20- ától pályázhatnak a Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében élők, december 27-től pedig Pest megyében és Budapesten is megnyílik a beadási felület.  Fontos felhívni a figyelmet arra, hogy a folyamatot csak az előzetesen regisztrált kivitelezők kezdhetik meg, nekik kell első körben megnyitni a pályázói felületet ügyfeleik számára.

A napelemek iránti igény egyre inkább növekszik Magyarországon is. Ennek oka, hogy az állami támogatásoknak köszönhetően egy napelemes rendszer ma már nem számít luxuscikknek, bárki számára elérhető. Nem beszélve arról, hogy egyre több emberben keletkezik igény arra, hogy korszerű energetikai megoldásokkal szerelje fel otthonát, ezzel pedig óvja a környezetet és csökkentse átlagos havi kiadásait.

Az Assix Intersolar lakossági és üzleti napelemes rendszerek tervezésére és kivitelezésére specializálódott. Készen állsz elindulni az „zöld úton”? Lépj kapcsolatba kollégáinkkal, akik bőséges tájékoztatást adnak a lehetőségekről és az elérhető támogatásokról!

NAVIGÁCIÓ

ASSIX INTERSOLAR

© 2020 Assix Intersolar
|
|