• Napelem telepítés lépésről lépésre

    Napelem telepítés lépésről lépésre

Assix Intersolar Kft.

2022. március 09.

Amikor valaki egy napelemes rendszer telepítése mellett teszi le a voksát, akkor valójában a jövőbe fektet be. A befektetés igaz anyagi tekintetben is, hiszen az a bizonyos mérleg hozzávetőleg 7-10 év alatt pozitívba fordul. Másfelől viszont, a környezetvédelmi szempontokat előtérbe helyezve, a solar rendszer telepítése szintén előnyös választás, mivel a bolygó védelméhez is nagyban hozzájárulhatunk. Aki megújuló energiát szeretne otthonában használni, annak a legkézenfekvőbb megoldás egyértelműen a napenergia. Ennek egyik legfőbb oka, hogy a többi megújuló energia hasznosításához képest alacsony költségen kivitelezhető a napelem telepítése. Nézzük is meg, hogyan!

A napelemes rendszer kivitelezésének teljes folyamata

A napelemes rendszer teljes kivitelezése pár hónapot vesz csak igénybe, a panelek fizikai felhelyezéséhez azonban elég akár néhány óra. A következőkben sorra vesszük, hogy milyen fázisai, lépései vannak a napelemes rendszer kivitelezésének, telepítésnek egy családi ház esetén. 

A választás

Miután a döntés már megszületett, és elhatároztuk, hogy napelemes rendszer tulajdonosok leszünk, talán a legnehezebb feladat vár ránk. Megrendelőként, bizonyos szempontrendszer alapján ki kell választani azt a céget, akivel a kivitelezést szeretnénk lebonyolítani. Ez pedig korántsem annyira egyszerű feladat! Ma már igen bőséges a kínálat napelemes cégekből, ember legyen a talpán, aki jó érzéssel rá tud mutatni arra, aki megjelenik a megbeszélt időpontban és minőségi munkát végez, valamint minden tekintetben megfelelő szakmai tapasztalattal rendelkezik.

A döntés a cégek alapos tanulmányozásával, a referenciák, a piaci tapasztalat feltérképezésével könnyíthető meg. Sokat segíthet az is, ha egy ismerős ajánlja az adott céget, így ugyanis van személyes kapcsolódás és tapasztalat.

Amit még érdemes szem előtt tartani, az a cég hosszútávú fennmaradásának lehetősége. Ugyanis sokan nem gondolnak a garanciális feltételek érvényesítésére. 10-20 éves garanciáról is lehet szó, érdemes tehát olyan, stabil lábakon álló, nagy múltú céget választani, akihez 15 év múlva is bátran fordulhatunk a garanciális problémákkal, mert biztosan a piacon lesznek ennyi idő után is.

Napelem telepítés

A kapcsolatfelvétel - ajánlatkérés

Miután a megrendelő kiválasztotta a számára szimpatikus céget, felveszi vele a kapcsolatot. Maga az első kapcsolatfelvétel legtöbbször árajánlatkérés formájában történik meg az ügyfél részéről. Ez jellemzően több annál, mint hogy a leendő ügyfél jelzi szándékát, a napelemes cég ugyanis már ekkor elkezdi felmérni az igényeket. Hol található az ingatlan? Milyen az elhelyezkedése? Kik a lakók? Milyen szokásaik vannak? Ilyen, és ehhez hasonló kérdésekre kell választ kapni ahhoz, hogy tovább lehessen haladni a folyamatban. Ezek elsőre talán túl részletes információknak tűnhetnek, de valójában rengeteget segíthetnek már ebben a fázisban is ahhoz, hogy a végeredmény végső soron teljes mértékig illeszkedjen az adott ingatlanhoz és a leendő napelem tulajdonosok igényéhez. Miután beérkezett az ajánlatkérés, az adott cég értékesítői, kollégái megkeresik az érdeklődőt, hogy további, lényeges kérdésekre kapjanak választ és még közelebb jussanak a megvalósításig. Fontos megjegyezni, hogy ez az első olyan pont, ahol az érdeklődő is választ kaphat a felmerülő kérdéseire.

A tájékozódás

Az első beszélgetés során fény derülhet számos olyan információra, ami pozitív, vagy negatív irányba terelheti a megvalósítást. Ilyen lehet például, hogy a megrendelő milyen támogatásra jogosult, szeretne-e élni ilyen lehetőséggel, továbbá a villanyóra állapotát is át tudják beszélni, megvizsgálni, hogy szükséges e fázisbővítés, vagy akár szabványosítás.

Az épület adottságairól is már kaphatnak egy képet a kivitelező cégek, így a személyes helyszíni felméréskor már a tényleges megvalósíthatóságra és pontosításra tudnak fókuszálni. Ebben a fázisban kerül sor az első találkozó egyeztetésére is.

Mi befolyásolja a hatékony működést?

Érdemes kitérni egy kicsit arra is, hogy mire kell odafigyelni a tájékozódás, tervezés fázisában.

A napelem rendszer hatékony működését számos olyan tényező befolyásolja, amelyeket már a korai szakaszban érdemes átbeszélni. A tető tájolása, a dőlésszög és az árnyékoltság az alapvető hármas, ami leginkább befolyásolni tudja az első terveinket. Nem szabad megfeledkezni a tetőfelület nagyságáról sem, ami beleszólhat a panelek elhelyezésébe, vagy akár a véglegesen telepíthető rendszer méretébe is.

Magyarországon a legideálisabb tájolás a déli, ekkor éri ugyanis 24 óra leforgása alatt a legtöbb napfény a paneleket. Dőlésszög tekintetében pedig a 30-45 fok a legideálisabb. Amennyiben az ingatlan paraméterei ezektől eltérnek, akkor sincsen semmi probléma, ugyanis egy jól megtervezett rendszerrel az eltérésekből adódó termelési különbségek kiküszöbölhetőek.

Fontos tényező, hogy mekkora a tető ténylegesen hasznosítható felülete, vagyis az, hogy mennyit foglalhatnak el a napelemek. Ez természetesen az egész rendszer méretére jelentős hatással van. A panelek eltérő nagyságúak, így különösen fontos a személyes egyeztetés, hogy a tetőt látva a szakember képes legyen megmondani hova, mennyi és milyen panel helyezhető el.

Végül, de nem utolsó sorban a hatékony működést nagyban befolyásolják a különböző árnyékhatások az adott tetőfelületen. A személyes találkozó során ezt nagyon körültekintően kell felmérni, hiszen óriási hatása van a panelek termelésére. Ennek oka, hogy a napelem rendszer soros kapcsolású, ami a gyakorlatban annyit jelent, hogy a teljes rendszerben lévő összes panel maximum akkora termelést képes leadni, mint a rendszer leggyengébb eleme, vagyis annyit, amennyit az adott pillanatban legkisebb termelést nyújtó panele. Jól érzékelhető tehát, hogy ha az egyik panel fele árnyékban van, akkor az összes panel teljesítménye a felére csökken. Természetesen nem probléma, ha vannak kisebb árnyékhatások a tetőn, hiszen a jelenlegi technológiák képesek erre is remek megoldást kínálni, amivel minimalizálható az árnyékhatások okozta veszteség.

A felmérés

A felmérés mindig személyesen történik, ekkor meghatározásra kerül a háztartás jelenlegi és jövőbeni energiaigénye. Itt érdemes kitérni arra is, hogy a jövőben milyen tervei vannak a családnak. Ha például elektromos autót szeretnének vásárolni vagy áttérnének az elektromos fűtésre, akkor minden esetben érdemes a tervezés során ezekkel is kalkulálni.

Összeálltak tehát a végleges igények, így nincs más hátra, mint a lehetőségek feltárása helyszíni felméréssel, ahol a tényleges fizikai paramétereket vizsgálják.

Itt olyan tényezőket vesznek figyelembe a szakemberek, hogy milyen a tető tájolása, dőlésszöge, árnyékoltsága. Amennyiben bizonyos tényezők akadályozzák a tetőre való telepítést, javaslatokat tesznek alternatív megoldásokra, akár a földre telepített, szabadon álló rendszerekre.

A helyszíni szemle részét képezi továbbá a tető szerkezetének felmérése is, ugyanis bírnia kell a napelemes rendszer súlyát hosszú évtizedeken keresztül. Amennyiben a tető nem megfelelő állapotban van, az nemcsak anyagi károkat okozhat a későbbiekben, de roppant balesetveszélyes is.

Ekkor kerül sor továbbá a villanyóra állapotának szemrevételezésére, hiszen a felhelyezhető rendszer mérete nagyban függ a villanyórában található fázisoktól és azok amperszámaitól is. Mivel szigorú szabályok vonatkoznak a napelemes rendszerek kivitelezésére, ezért nem árt a felmérést jól képzett, hozzáértő szakemberekre bízni.

Ebben a fázisban tulajdonképpen már mindent egyeztetnek az ügyfelekkel, a panelek elosztásától kezdve az inverter elhelyezésén keresztül a vezetékek nyomvonaláig.

A munkálatok megkezdése

Amennyiben a leendő ügyfélből megrendelő lesz, az első lépés a kivitelezésben a szolgáltatói engedélyezés. Az áramszolgáltatónak jóvá kell hagyni a napelemes rendszerünket, enélkül nem kezdődhet meg a fizikai kivitelezés, a telepítés. A legtöbb cég természetesen átvállalja az ügyfelektől a szolgáltatói dokumentációt, így még kényelmesebbé és egyszerűbbé téve a megrendelő dolgát.

Miután minden rendelkezésre álló információt és dokumentumot begyűjtött a cég, a szolgáltatóhoz beadták a kérelmet, terveket és zöld utat kapott a kivitelezés, megkezdődhet a szerelés. Elsőként a tartósín rögzítői és a kampók kerülnek fel a tetőre, amiket általános héjazat esetében (cserép, zsindely) minden esetben a tartógerendákhoz rögzítenek. Ezekre kerülnek a tartósínek, amik a napelemeket tartják majd. A tartószerkezet alumíniumból készül, így sokkal tartósabb és időtállóbb, ráadásul az időjárás viszontagságainak is sokkal jobban ellenáll, nem beszélve arról, hogy a súlya is alacsony, így a gerendákat is kevésbé terheli.

Napelem telepítés

Felkerülnek a panelek

A sínekre kerülnek fel a napelem modulok. Maguk a panelek álló vagy fekvő helyzetben is elhelyezhetőek, nem igényel speciális munkálatot egyik elhelyezési mód sem. A panelek hátsó felén az összekötést lehetővé tevő csatlakozódobozok vannak, a táblákat pedig kábelek segítségével kötik össze. Amennyiben az árnyékhatások miatt szükség van optimalizálókra, akkor azokat is ebben a fázisban helyezik el a napelem panelek mögé. Amint megtörtént a panelek sorba kötése, a korábban megbeszélt nyomvonal szerint egy fő kábellel csatlakoznak be az inverterbe, ahol a varázslat történik.

Felkerül a napelemes rendszer lelke

Azt gondolhatnánk, hogy a napelemes rendszerek lelke maga a napelem panel, de ez tévedés, hiszen az összes erőfeszítés mit sem ér, mivel a háztartás nem tudja hasznosítani a solar panelek által megtermelt egyenáramú villamos energiát. Az inverter feladata ugyanis, hogy az egyenáramot váltóárammá alakítsa, ami már felhasználható bárki számára.  Maga az inverter elhelyezéssel kapcsolatban nincsenek kőbevésett szabályok, típustól függően lehet kültérre és beltérre is egyaránt telepíteni. Amire viszont érdemes odafigyelni, az a WiFi-s kapcsolódási lehetőség. Az inverterek ugyanis ezen keresztül tudnak legegyszerűbben a hozzájuk tartozó applikációval kommunikálni, hiba esetén pedig ezen keresztül juttatják el az üzenetet a kivitelező cégnek. Természetesen, ha nem megoldható a WiFi kapcsolat, akkor is több opció áll rendelkezésre a kommunikációhoz.

A próbaüzem

Fent vannak a panelek, beszerelve az inverter, kábelek összekötve, a rendszer kész, jöhet a próbaüzem!

Az izgalmas pillanat, amikor a „gép forogni kezd”! Ezzel megbizonyosodhatunk arról, hogy minden elem jól és megfelelő hatékonysággal működik, nincs szükség további munkálatokra. Fontos megjegyezni, hogy ez csak próba, itt még nem történik tényleges termelés, ugyanis a végső lépés a szolgáltató kezében van. A próbaüzem végeztével minden esetben le kell kapcsolni a rendszert, és a végső lépésig tilos visszakapcsolni. Ebben is minden esetben a telepítőink segítenek, nem egyedül kell végrehajtani a beüzemelést.

Készrejelentés

Miután a próbaüzem sikeres volt, mindent rendben találtunk, működik a rendszer, az általunk megbízott cég készre jelenti munkáját az adott területileg illetékes szolgáltatónál. Részükről ez az utolsó lépés a vállalás teljesítésében. Innentől a szolgáltató dolga a végső üzembe helyezésig eljuttatni a megrendelő rendszerét.

Napelem telepítés

Az óracsere

Az utolsó lépés a szolgáltató részéről a jelenlegi villanyóra cseréje, amit mindig a közmű szolgáltató végez el. Minden esetben egy kétirányú, úgynevezett ad-vesz mérőórát helyeznek el, ami lehetővé teszi a visszatáplált és az elfogyasztott energia mennyiségének mérését. Ezzel nyomon követhető lesz mindenki számára a háztartás energiafogyasztása, és az, hogy mennyi áramot táplált vissza a hálózatba. Fontos, hogy a villanyórán nem a ténylegesen, a napelemek által megtermelt energia mennyiség olvasható, hiszen csak azt méri, ami nem került felhasználásra és a szoláltatói hálózatra többletként visszatöltődött. A villanyóra cserét követően a szerelővel együtt be kell kapcsolni a rendszert, és ezt követően már élvezhetjük is a napelemek által nyújtott előnyt, ahogy a megújuló energiából fedezzük háztartásunk energiaellátását.

Jól látható, hogy egy napelemes rendszer telepítése óriási körültekintést igényel. Mivel jelentős beruházás, hosszú távú befektetés, így nem mindegy, hogy ki kíséri végig a megrendelőt a felsorolt lépéseken. Ha megbízható partnert keresel ebben is, akkor állunk rendelkezésedre, fordulj hozzánk bizalommal!

NAVIGÁCIÓ

ASSIX INTERSOLAR

© 2020 Assix Intersolar
|
|