• CSÚCSTELJESÍTMÉNY A LEGKORSZERŰBB TECHNOLÓGIÁVAL

  Hosszú távú és hatékony energiatermelés, felhasználási céltól függetlenül.

Segítünk jó döntést hozni

Az elmúlt években a napelemrendszerek népszerűvé váltak hazánkban is, mivel jelentős költségmegtakarítást és környezetbarát megközelítést kínálnak a villamosenergia-termeléshez. Az elképzeléstől a megvalósításig pár hét az út, de sok minden jöhet közbe. A teljesítménytől a panelek méretéig, telepítéséig sok minden megfordul az ember fejében.

Amennyiben napelemes rendszer beszerzésére gondol, olvasson tovább, igyekszünk bemutatni mindent, ami döntését megkönnyítheti!

Mit nyújt a napelemrendszer technológiája?

Íme pár érv, amiért az Assix Intersolar minden családiház-tulajdonos és önálló épülettel működő vállalkozás számára javasolja egy napelemes rendszer telepítését.
Napelemes rendszerek vállalkozások telephelyei számára.

Rugalmasság

A napenergia bárhol, helyben előállítható. Sziget üzemben ideális tanyák és nyaralók ellátására.
Napelemes rendszerek

Biztonság

A napelem rendszerekkel történő energia-előállítás biztonságos és kiszámítható.
Napelemes rendszerek vállalkozások számára.

Minőség

Az általunk telepített napelemek esetében, a gyártói garanciák 10 évnél is hosszabb szólnak.
Energiatároló beépítésével nincs többé áramszünet

Átgondoltság

A modern napelemek a direkt napfényen túl, a szórt fényt (gyenge és árnyékos helyeket) is egyre jobban hasznosítják.
a napelemekre fordított beruházás 10 év alatt megtérül

Támogatottság

Kérésre folyamatosan monitorozzuk rendszerét, üzemzavar esetén hibajelzést küldünk és megkezdjük a hiba elhárítását.
napelem – Környezettudatos döntés

Megbízhatóság

A napelemes rendszerek megbízhatóságát számos teszt és tanúsítvány igazolja.

Az Assix Intersolar napelemrendszereit alkotó technológia

Az Assix Intersolar napelemes rendszerei a legmodernebb technikai szintet képviselő összetevőkből állnak. Csak így biztosítható, hogy a telepített megoldás hosszú távon is az Ön által elvárt teljesítményt nyújtsa.

Napelemek

Q.Cells DUO (330 Wp – 350 Wp)

Csúcskategóriás, német tervezésű, dél-koreai gyártású napelem-panel.
 • Q.ANTUM CELLATECHNOLÓGIA: ALACSONY ÁRAMELŐÁLLÍTÓ KÖLTSÉGEK
  Nagyobb hozam felületenként és alacsonyabb BOS költségek a magasabb teljesítményű osztályoknak és az akár 20,1% hatékonyságnak köszönhetően.
 • INNOVATÍV, BÁRMILYEN IDŐJÁRÁSRA ALKALMAS TECHNOLÓGIA
  Optimális hozamok bármilyen időjárás esetén, a kiváló gyenge fényerő melletti és hőmérsékleti viselkedésnek köszönhetően.
 • TARTÓSAN NAGY TELJESÍTMÉNY
  Hosszú távon biztonságos hozam az Anti LID Technology, Anti PID Technology1 , Hot-Spot Protect és a Traceable Quality Tra.Q™ technológiának köszönhetően.
 • SZÉLSŐSÉGES IDŐJÁRÁSI FELTÉTELEKRE ALKALMAS
  High-tech alumínium ötvözetű keretek, amelyeket nagy hó- (5400Pa) és szélterhelésekre (4000Pa) tanúsítottak.
 • BERUHÁZÁSI BIZTONSÁG
  12 év termékgarancia és 25 év lineáris teljesítményi garancia2.

 • A LEGMODERNEBB SZOLÁR MODULTECHNOLÓGIA
  A Q.ANTUM DUO egyesíti a jelenlegi félcellás technológiát és az innovatív cellavezetékezést a kiérlelt Q.ANTUM technológiával.

Solargiga (310 Wp – 380 Wp)

A japán piacon már bizonyított, jó ár-érték arányú napelem-panel.
 • MAGAS MODULHATÉKONYSÁG
  A panelek a PERC (Passivated Emitter and Rear Cell), a Half-Cell és a Solargiga egyedi technológiájának köszönhetően a piacon kimagaslónak számító, akár 19,6% hatékonysággal működnek.

 • KIVÁLÓ ÁR-ÉRTÉK ARÁNY
  A magas hatékonyság rendkívül jó ár-érték aránnyal párosul, így egy alacsonyabb költségvetés mellett sem kell lemondani a minőségről.

 • ROBUSZTUS TERMÉKKIALAKÍTÁS
  A panelek ammóniával (IEC62716), korrózióval (IEC61701), illetve homokkal és porral (IEC60068) szembeni ellenállóképességét több nemzetközi sztenderdnek megfelelő, független terheléses teszt is tanúsítja.

 • TARTÓSAN NAGY TELJESÍTMÉNY
  Hosszú távon biztonságos hozam az Anti LID Technology, Anti PID Technology1 , Hot-Spot Protect és a Traceable Quality Tra.Q™ technológiának köszönhetően.

 • HOSSZÚ TÁVRA SZÓLÓ GARANCIA
  10 év termékgarancia és az Anti-PID technológián kívül 25 év lineáris teljesítménygarancia biztosítja a panelek hosszútávú működését.

Inverterek

Fronius (1,5 kW – 27 kW)

Az osztrák Fronius egy több évtizedes iparági múlttal rendelkező, prémium invertergyártó. Vezető pozícióját minőségi és különösen megbízható termékeinek köszönheti. Az Ausztriában tervezett és gyártott Fronius inverterek jó megoldást jelentenek bármilyen méretű rendszerhez, és a SuperFlex Design-nak köszönhetően használhatók a bonyolultabb tetőszerkezeteken is. A szabványos WLAN vagy Ethernet internet interfészen keresztül jól kommunikál más gyártótól származó rendszerelemekkel.

SolarEdge (2,2 kW – 27,6 kW)

A kategóriájában a legjobb minőséget képviselő és nagy ütemben növekedő SolarEdge 2006 óta van jelen a piacon. A világon az egyik leggyorsabban növekedő gyártóknak számítanak. Különlegességük a megbízhatóságon kívül abban rejlik, hogy a napelem-panelek felügyeletét nem az inverter által vezérelten, hanem az egyes panelek szintjén kezelik. Ennek előnye az inverterek kis méretében és az egyes panelek árnyékoltsága vagy koszolódása által előálló termelési kiesés kiküszöbölhetőségében keresendő.

Tartószerkezetek

K2 rozsdamentes acél és alumínium rögzítések Németországból.

A cég német mérnökei minden telepítési módnak megfelelő, teljes körű, komplett tartószerkezeti megoldásokat dolgoztak ki.

Minőségi tartószerkezetek és rögzítések Kínából.

Az Enerack tartószerkezetek kutatására, tervezésére és gyártására szakosodott cég, amely stabil, megbízható, illetve költséghatékony megoldásokat kínál üzleti és professzionális célra.

Monitoring rendszer

Naperőmű-teljesítmény

Az inverter és a számítógép / mobilkészülék kijelzőjén Ön is nyomon követheti a telepített napelemes rendszer adott pillanatra vonatkozó vagy múltbeli teljesítményét. Ezen adatok az Assix Intersolar szakemberei számára is elérhetők. Cégünk távfelügyelete szinte azonnal észleli az esetleges hiba vagy beállítási probléma miatt bekövetkező hozamveszteséget, esetleg az időszakos leállást. A sok esetben csak szoftveres beavatkozást igénylő módosítás, javítás többnyire távolról is elvégezhető, így elkerülhető a komolyan leállás.

Napelem-teljesítmény

A Prémium megoldásoknál kiépítésre kerülő rendszereknél napelem-szintű teljesítményoptimalizálási technológiát kínálunk. A SolarEdge megoldásával minden egyes napelem teljesítménye és halmozott energiahozama külön-külön nyomon követhető az Ön és az Assix Intersolar munkatársai számára is. Így nem maradhat észrevétlen a pillanatnyilag árnyékolt, szennyeződött, sérült, hibás vagy bármilyen okból gyengébb teljesítményű napelem. A monitoring részét képező napelem elrendezési vázlat segítségével az is pontosan meghatározható, hogy a napelemmezőn belül hol található a gyengébb teljesítményt nyújtó napelem.
Gyakori kérdések és válaszok napelem-beruházás előtt

1. Hogyan működnek a napelemek?

A nap sugárzása révén a fotonok eltalálják a napelemeket, ami az elektronok ugrásához és áramlásához vezetnek. A paneleket úgy tervezték, hogy befogják ezeket a mozgó elektronokat és irányítsák őket egy áramkör azonos irányába történő mozgása felé. Amikor ez megtörténik, elektromos áramok alakulnak ki. Több paneles rendszerben az elektronok áramlása egyenáramú (DC) áramot generál. Az inverter átalakítja az egyenáramú áramot váltakozó áramú (AC) árammá, hogy otthonában vagy munkahelyén felhasználható legyen. A napelemek akkor működnek a legjobban, ha közvetlenül a napra néznek, lehetőleg árnyékolás – például fák – nélkül. Magyarország napos éghajlata sok háztartás és munkahely számára gazdaságosan termelhető napenergiát biztosít.

A panelek típusa tekintetében a monokristályos és a polikristályos a két leggyakoribb típus. Monokristályos panelek – nagyobb szilikonkristályokból vágják fel, hogy egyenletes kék vagy fekete színűek legyenek. Az ilyen típusú napelemek nagyobb hatékonyságot kínálnak. Polikristályos panelek – a szilícium modellekbe történő öntésével készülnek, nem pedig a kristályból való kivágással. Ez a folyamat tökéletesen négyszögletes elemi méretű napelemekhez vezet, de kevésbé tiszták, mint a monokristályos cellák. Mivel a monokristályos és polikristályos napelemek manapság nagyon hasonlóak az előnyök szempontjából, az Ön választása végül a személyes preferencia és a megjelenés szempontjából fog kialakulni.

2. Hogyan működik a háztartási méretű naperőmű , kiserőmű?

A felmérés során tapasztalt szakember méri fel a tető típusát, dőlésszögét, terhelhetőségét és tájolását, valamint információt szerzünk a besugárzási viszonyokról, árnyékoló tereptárgyakról. A legnagyobb mennyiségű energiát a déli fekvésű házakra telepített elemek szolgáltatják, a keleti, vagy nyugati tájolású napelemek akár 15-20%-kal kisebb teljesítményt képesek leadni. Különböző rögzítési technológiákat kell alkalmazni a tető héjazata szerint cserép, betoncserép, trapézlemez, vagy tegola esetében. A helyszíni szemle során információt kérünk a jelenlegi fogyasztásról, energiafogyasztási szokásaikról, jövőbeli terveikről. Emellett felmérjük a kapcsolószekrény állapotát és ha megbíznak a további ügyintézéssel, akkor meghatalmazás aláírását is kérik kollégáink. Ezután elkészítjük részletes ajánlatunkat, mellyel kapcsolatban személyesen is konzultálunk önnel, példákon keresztül bemutatjuk a lehetséges megoldásokat, így javaslatunk alapján optimális döntést hozhat.

3. Mit csinál a napelemes inverter?

A napelemes inverter a rendszer létfontosságú része, mivel átalakítja az egyenáramú elektromos energiát a háztartásban használható váltakozó áramú elektromos árammá.

Többféle szempontból különböztetjük meg az invertereket:

 • Fázisok száma: 1, vagy 3 fázisú lehet az inverter, attól függően, hogy az otthonunkba 1, vagy 3 fázis áll rendelkezésre. A nagyobb teljesítményű inverterek mindenképp 3 fázisúak.
 • Munkapontok szerint: 1, vagy 2 munkapontos inverter. A sorba kapcsolt szolár paneleket egy csatlakozón, vagy két külön csatlakozón keresztül kötjük be az inverterbe. Nagyobb rendszereknél gyakoribb a 2 külön munkapont.

Egyszerű inverter, mely csak átalakítja az egyenáramot váltóárammá, vagy hibrid inverter, melyhez energiatárolót tudunk csatlakoztatni és házunk ún. sziget üzemmódban tud működni – azaz este sem a hálózatról veszünk villamosenergiát, hanem a saját tárolónkból. Tanyavilágban gyakran használatos ez a megoldás.

Mint korábban kifejtettük, az inverter végzi az egyenáram – szaknyelven DC – átalakítását 230 V, 50 Hz váltakozó árammá. Választás előtt mit érdemes tudni az inverterekről? Egy-, vagy három-fázisú inverterre van szükség? Alapvetően ezt a háztartás mérete, a bejövő fázisok száma dönti el. Ha nagyobb teljesítményű erőművet szeretnénk, akkor át kell állni a három fázisra. Legyen-e Wifi-kapcsolat? Ha mobilján, vagy számítógépén szeretné látni a termelési adatokat, akkor ezt a kényelmi szolgáltatást mindenképp érdemes megrendelni! Ha valami üzemzavar van, arról rögtön tájékozódhat.

Ha tanyavilágban lakik, vagy gyakran előfordul áramszünet, akkor érdemes elektromos energiatárolóval összeköthető hibrid invertert választania. Ezekben a kérdésekben nyugodtan kérje ki szakembereink véleményét!

4. Hogyan válasszuk ki naperőmű-rendszerünket?

A naperőmű-rendszer kiválasztása összetett folyamat, hiszen számos elemből áll, amelyeket egyenként is figyelembe kell venni. De induláskor legalább három fő dolgot fontos tudni, ezek lehetnek a fontosabb sikertényezők.

Miután 25 évre tervezünk, jó minőségű napelemeket válasszon! Az inverter a rendszer legdrágább eleme, a minőség mellett a jövőbeni várható teljesítményre is gondoljunk!

Tapasztalt, megbízható szakemberekre bízza a tervezést és kivitelezést!

5. Mi történik, ha felhős az idő?

Hiszi vagy sem, a szolárrendszerek továbbra is áramot termelhetnek, még felhős, esős vagy hideg időben is. Persze a termelt energiamennyiség sokkal alacsonyabb, mint a vakitóan napsütéses időben. A fejlettebb, optimalizálóval ellátott napelemek és inverterek használata nagyban kiküszöböli az árnyékok általános teljesítménycsökkentő hatását.

Noha az időjárással semmit sem tudunk tenni, optimalizálhatjuk rendszerünket, hogy nagyobb teljesítményt érjünk el. Különösen igaz ez akkor, ha időnként egy fa, vagy a szomszédos épület árnyékot vet erőművünkre. Az éppen árnyékban lévő panel nem csak, hogy kisebb teljesítménnyel dolgozik, de ez hatással van az egész panel-láncolatra, vagy ahogy nevezzük: stringre. A teljes árnyékban lévő panel pedig fogyasztóként viselkedik, melegszik, ami jelentősen csökkenti az élettartalmát is. Tehát ha önnél a tetőre rendszeresen árnyék vetődne, mindenképp optimalizált rendszert válasszon, ebben segítik munkatársaink.

6. Mi a helyzet a többletenergiával?

Ha több energiát termelünk, mint amennyit használunk, akkor a kiserőművünk a termelt villamos energiát az ad-vesz mérőórán keresztül juttatja vissza a hálózatba. Azt tudni kell, hogy a helyi áramszolgáltatók abból élnek, hogy a villamosenergia szállításáért és elosztásáért díjat számítanak fel.

A magyar kormány úgy rendelkezett, hogy évente egyszer kell leolvasni az ad-vesz mérőóra állását (vagyis mennyit fogyasztottunk és mennyit termelt be naperőművünk a hálózatba) és a különbözetet az alábbi, a lakosság számára kedvező módon kell megfizetni:

 • ha több energiát fogyasztott, akkor a különbözetet a kb.: 36 Ft/kWh áron kell Önnek megfizetnie,
 • ha pont egyenlő az állás, akkor semmit nem kell megfizetnie,
 • ha többlettermelést mutat az óra, akkor a különbözet elszállítására az áramszolgáltató felszámítja a szállítási és rendszerhasználati díjat, és Ön kb.: 18 Ft/kWh díjat kaphat.

Ez azt jelenti, hogy érdemes a naperőművet nulla közeli fizetésre tervezni.

7. Szavatosság, termelési garancia

A napelemes rendszerek évtizedek óta működnek és a neves gyártók örömmel biztosítják Önnek a 25 éves termelési garanciát. Persze a kisbetűs részeknél előfordulhat, hogy a garancia elvész, ha nem a megfelelő jogosítással rendelkező csapat végzi a telepítést. Ezért ügyeljen arra, hogy tapasztalt, jó hírnévvel rendelkező telepítővel végeztesse a munkát és alaposan tájékozódjon a garanciális feltételekről. Általánosságban háromféle garanciával találkozhatunk:

 1. Termelési garancia: a gyártó által kiadott adat, amely igazolja, hogy a szolár panel 5, 10, 15, 20 és 25 év múlva milyen teljesítményre képes.
 2. Gyári garancia: általában 12 éves időtartamra vállalja ezt a panelgyártó. Jelentése: ezen időszakon belül, ha normál használat mellett a panel meghibásodna, a gyár vállalja a panel cseréjét.
 3. Kivitelezői garancia: a naperőművet szerelő cég szavatosságot vállal, hogy általa elvégzett munka szakszerű, a naperőmű a tervezettnek megfelelően fog működni és pl.: a tetőben nem keletkezik kár, nem fog beázni.

Ezen felül a kivitelező vállalhat többlet garanciát is. Mostanában találkozhatunk azzal, hogy a kivitelező a szállított panelekre 25 év garanciát vállal. Ez jelenthet valós garanciát, ha mögötte egy jó nevű, nemzetközi biztosítótársaság is áll, de anélkül akár a tisztességtelen piaci magatartás fogalmát is kimerítheti, hiszen ki tudja, hogy 25 év múlva egyáltalán létezik-e még a kivitelező cég?

TELJESÍTMÉNYBECSLÉS: A FOGYASZTÁS VÁRHATÓ ALAKULÁSA

Ismerjük meg a jelenlegi átlagfogyasztásunk, illetve vegyük figyelembe a jövőbeli terveinket. Átlagfogyasztásunkat meghatározhatjuk becsléssel, mérőóra leolvasásával, vagy korábbi villanyszámlák segítségével. De számos honlap – igy a miénk is – segítséget nyújt ennek meghatározásában. Ha pl.: az Ön havi villanyszámlája 10.000 Ft körüli, akkor a havi fogyasztása kb.: 260 kWh, éves fogyasztása pedig 3.160 kWh körül alakul. Magyarországon a napsütéses órák száma 1.100 óra körüli, igy tehát könnyen kiszámítható, hogy egy optimális, déli fekvésű háztetőre telepitett 3 kW-os rendszer közelitőleg 3.300 kWh energiát termel egy évben. Egy ilyen rendszer tehát lefedi a háztartás éves energiaigényét. Ez a számitás persze csak optimális esetben ilyen könnyű, az esetek nagy részében nem pont déli a tető fekvése, gyakran tagolt a tető, igy sok esetben a paneleket más égtájak felé is néznek. Ezért is mennek ki kollégáink, hogy precíz helyszíni felmérés elvégzését követően adjanak konkrét ajánlatot és készítsenek pontos tervet. ...bővebben

Ahogy az előző pontban bemutattuk, ideális esetben könnyen kiszámítható háztartásunk energiaigényét lefedő naperőmű teljesítménye. De ahogy bekötöttük a naperőművet, csábítóan hat az „ingyen áram” gondolata. Nincs ezzel baj, ilyen az emberi természet. Egy darabig működik, de aztán sokan elkezdenek azon töprengeni, hogy miért nem jutott előbb eszükbe, hogy hűtő-fűtő hőszivattyús klímával mennyivel gazdaságosabb fűteni. Netán egy elektromos autót vennék a feleségemnek, mert az is megéri. Javasoljuk, hogy ha a tető (vagy földi telepítés esetén a kert) mérete megengedi, mielőtt megrendeli naperőművét, gondolja át jövőbeli terveit, mivel teheti gazdaságosabbá háztartását. Várható-e további villamos fogyasztó bekötése, úgy, mint:

 • elektromos kazán
 • elektromos víztároló
 • hőszivattyús fűtés
 • klímaberendezések
 • elektromos gépkocsi

Ha további ilyen beruházásokat tervez, kérjük, konzultáljon kollégánkkal, hogy ezeket is figyelembe vegye a méret meghatározásánál.

KIS HÁZTARTÁS

1-2 személy részére

Jellemző fogyasztók

Hűtőszekrény
Energiatakarékos lámpák (10-nél kevesebb)
LCD TV
Készenléti készülékek
Mosógép (heti 1 használat)
Mosogatógép (hetente kétszer)


IDEÁLIS MÉRET

3 kw-os rendszer

KÖZEPES HÁZTARTÁS

2-3 személy részére

Jellemző fogyasztók

Hűtőszekrény
Energiatakarékos lámpák (10-20)
LCD TV
Készenléti készülékek
Mosógép (heti 3-5 használat)
Mosogatógép (heti max. 5 használat)
Számítógép
Kis légkondicionáló


IDEÁLIS MÉRET

5 kw-os rendszer

NAGY HÁZTARTÁS

4 és több személy részére

Jellemző fogyasztók

Plazma TV és több televízió
Készenléti készülékek
Mosógép (heti 5+ használat)
Mosogatógép (heti 5+ használat)
Számítógép
Nagy vagy több légkondicionáló
Medence szivattyú


IDEÁLIS MÉRET

8 kw-os rendszer

KIS VÁLLALKOZÁS

1-9 munkavállaló

Jellemző fogyasztók

Számítógépek (1-9)
Energiatakarékos lámpák (10-nél kevesebb)
Helyiség fűtés/hűtés (~70nm)
Készenléti készülékek
Mini hűtőszekrény
NyomtatóIDEÁLIS MÉRET

8 kw-os rendszer

KÖZEPES VÁLLALKOZÁS

10-49 munkavállaló

Jellemző fogyasztók

Számítógépek (10-49)
Energiatakarékos lámpák (~30-50)
Helyiség fűtés/hűtés (~120nm)
Készenléti készülékek
Mosogatógép (heti 5 használat)
Hűtőszekrény
Nyomtató
Szerver


IDEÁLIS MÉRET

14 kw-os rendszer

NAGY VÁLLALKOZÁS

50 és több munkavállaló

Jellemző fogyasztók

Számítógépek (50+)
Energiatakarékos lámpák (50+)
Helyiség fűtés/hűtés (250nm+)
Készenléti készülékek
Mosogatógép (heti 5+ használat)
Több hűtőszekrény
Ipari vagy több nyomtató
Szerver szoba
Lift


IDEÁLIS MÉRET

27 kw-os rendszer

TECHNOLÓGIAI PARTNEREINK

a q-cells gyártó cég linkje
A Daniella villamossági szaküzlet linkje
enerack beszáokkító partner
Fornius, inverter gyártó
goodwe logo
k2 system partner cég loggia
BSD Invest Europe logója
solar edge gyártó logója

BUDAPESTI KÉPVISELET

© 2020 Assix Intersolar
|
|