• Mire jó a napelem?

    Mire jó a napelem?

Assix Intersolar Kft.

2022. február 09.

A megújuló energiaforrások használatának előnyeiről, azon belül a napelemekről egyre többet lehet hallani, mivel ma már szinte bárki könnyedén hozzáférhet ilyen fajta energetikai korszerűsítéshez. Népszerűségüket tovább növelik a különböző állami támogatások.  Ennek ellenére még sokakban felmerülnek az alábbi kérdések, melyekkel mi is napi szinten találkozunk:

  • Mire jó a napelem?
  • Miért éri meg belevágni? Mire használható a napelemes rendszer?
  • Milyen területeken tud segítséget nyújtani egy háztartás, vagy akár egy nagyobb vállalkozás életében?

Ha erre egyszerűen szeretnénk válaszolni, akkor azt mondanánk, hogy az elektromos áram igény kielégítésére, vagyis az aktuális fogyasztás kiváltására.  A helyzet azonban ennél jóval összetettebb, melynek felgöngyölítését kezdjük azzal, hogy megnézzük, hogyan működnek ezek a környezettudatos berendezések!

mire-jo-a-napelem-1

Napelemes rendszer működése

A napelemes technológia megvalósítását és kivitelezését szolgáltatói szempontból alapvetően két fő típusba sorolhatjuk. Vannak, a hálózatba visszatápláló rendszerek és vannak, amelyek szigetüzeműként működnek. A szigetüzemű rendszerek nincsenek a szolgáltatói hálózatra csatlakoztatva, nem történik visszatáplálás a szolgáltató felé

Lakossági kivitelezés esetén legtöbbször az előbbi fordul elő, szigetüzemű rendszert ritkán telepítünk, mivel esetében magas a többletköltség és a kivitelezési folyamat is jóval bonyolultabb, ezzel pedig nagy mértékben növekszik a rendszer ára és a megtérülési ideje.

A napelemes rendszerek alap működési elve az, hogy a napelem panelekben található szilíciumlapoknak köszönhetően a napfényből érkező hőenergia egyenárammá alakul át. Ezt követően az egyenáram eljut a rendszer lelkéhez, az inverterhez.

A rendszernek talán ez a legmeghatározóbb pontja, hiszen az inverter alakítja át az egyenáramot a háztartásokban is felhasználható váltóárammá.

Ezért nagyon fontos, hogy az inverter magas szintű műszaki és technikai paramétereknek feleljen meg, hiszen hosszútávú és magas hatásfokú, folyamatos termelést várunk el tőle.

De mi történik, ha nem süt a nap? Honnan lesz áramom?  - merülhet fel sokakban a kérdés.

Első körben érdemes tisztázni, hogy attól még, hogy felhős az idő, és nem süt hét ágra a nap, a rendszer képes termelni. Ugyanis a tévhittel ellentétben a napelemnek nem feltétlen van szüksége tűző napfényre, elég neki csak a fény, így képesek magas hatásfokon termelni a téli, hidegebb, de napos időszakban, vagy akár fátyolfelhős időben is.

A hálózatra kapcsolt rendszerek esetében, amennyiben nem termelődik energia, például éjszaka, akkor a hálózatról veszik vissza a háztartások a szükséges áramot, amikor pedig több termelődik, mint amit elhasználunk, például nap közben, akkor az visszakerül a villamos hálózatba.

Fontos megjegyezni, hogy a rendszer által aktuálisan megtermelt energia első sorban a fogyasztók felé áramlik, csak a többlettermelés töltődik vissza a szolgáltatói hálózatba.  Tehát, ha süt a nap, termel a rendszerem, és otthon bekapcsolok egy fogyasztót, akkor az, a működéséhez szükséges energiát egyenesen a napelemből nyeri, nem a szolgáltatói hálózatból. Amennyiben a működésben lévő fogyasztók nem veszik fel az összes megtermelt áramot, a többletenergia visszatöltődik a hálózatba. Az elhasznált és visszatáplált energia mennyiségét könnyen nyomon tudjuk követni a kivitelezést követően felszerelt, úgynevezett ad-vesz mérőóra segítségével.

A szigetüzemű rendszereknél, mivel nincsen hálózatra való csatlakozás, ezzel ellentétben semmilyen esetben nem történik visszatáplálás, vagy hálózatról való energiavétel, teljesen függetlenül működünk a szolgáltatótól.

Mire jó a napelem

De mi történik akkor, ha sötét van, vagy ha a napelemem többet termel, mint az aktuális fogyasztásom? Nem kell megijedni, nem fog a rendszerünk feleslegesen termelni, hiszen ilyenkor a fel nem használt villamos energiát akkumulátorok tárolják egészen a felhasználásig. Előnye, hogy így teljesen függetlenedni lehet a villamosenergia szolgáltatóktól hátránya viszont, hogy egy ilyen rendszer kivitelezéséhez jóval több műszaki termékre, és egyedi kivitelezésre van szükség. Ilyen esetekben a végleges rendszerár sokszor akár a hagyományos rendszerek árainál kétszer- háromszor magasabbak.

Bármelyik változatról is legyen szó, az eredmény nem más, mint villamos energia, amit az ingatlan energiaszükségletének fedezésére tudunk felhasználni.

Mire jó a napelem?

A napelem által termelt energia szinte bármire elhasználható, természetesen leggyakrabban a háztartásban előforduló kis- és nagyberendezések üzemeltetésére, vagy azok töltésére használják.

Az ingatlanok legnagyobb kiadását jellemzően a fűtés jelenti, pláne, ha a hőellátása elektromos árammal történik. A napenergia átalakításával viszont az ingatlan fűtésének és hűtésének költsége is könnyedén csökkenthető.  Az elektromos fűtés ma már számos formában elérhető, egyik igen kedvelt és elterjedt változata a padlófűtés, ami különösen kellemes és otthonos érzést varázsol a lakásba.

A modern technológiának köszönhetően pedig hőszivattyúkkal és inverteres klímákkal az ingatlan teljes hűtése és fűtése egy berendezéssel kivitelezhető. Mivel évről évre egyre nagyobb problémát jelent nyáron a kánikula, így a klíma nélküli otthonban a meleg napok igazi kihívást jelenthetnek. A napelemes rendszer segítségével azonban gondoskodhatunk arról, hogy nyáron se kelljen a hőmérséklet miatt aggódni, ugyanis, ha klímát szereltetünk be, az áramellátását már megoldja a napelemes rendszerünk. Arról nem is beszélve, hogy a tetőn lévő napelemek másodlagos funkciója az ingatlan tetőterének hűtése. Sokan nem is gondolnák, de a tetőn lévő panelek, mivel felfogják a napból érkező hő nagy részét, képesek a tető alatti terület korábbi hőmérsékletét 3-5 fokkal is csökkenteni.

Természetesen villamos energiával működtetjük a világítást is, ezért faramuci helyzet ez a napelemes rendszereknél, mivel erre viszont sötétben van szükség, ekkor azonban a napelemek fény hiányában már nem termelnek. A hálózatra történő rácsatlakozással vagy az inverterekre utólag is csatlakoztatható akkumulátorokkal azonban ez a probléma könnyedén áthidalható.

Az elektromos járművek térnyerésével egyre inkább fontos szemponttá válik, hogy a kialakított elektromos rendszer lehetővé tegye a közlekedési eszközök töltését is. Egy elektromos autónál gyakorlatilag ez azt jelenti, hogy az üzemanyag teljes költségét meg lehet spórolni, különösen akkor, ha a napelemes rendszer termelése ki tudja szolgálni a jármű teljes energiaszükségletét.

Mire jó a napelem

A napelemes rendszer tervezésekor érdemes azt is átgondolni, hogy milyen kis-, vagy nagy fogyasztókat szeretnénk a jövőben zöld energiával működtetni, vagy tölteni. A méretezés szempontjából ilyen lényeges kérdés lehet például, hogy tervezzük-e elektromos autó vásárlását, vagy a fűtésrendszerünk átalakítását, bővítését?  Tervezünk-e a jövőben családbővítést, vagy ingatlanbővítést, esetleg tetőtér beépítést? Ezek mind-mind olyan, jövőbeni fogyasztást növelő tételek, melyekkel érdemes még a tervezés fázisában számolni. Lehet, hogy jelenleg nincs rá igény, viszont néhány év múlva előfordulhat, hogy nagyobb rendszerre lesz szükség a későbbi fogyasztásunk teljes kiváltásához. Amennyiben a tervezés fázisában előre kalkuláltunk a jövőbeni fogyasztással, egy jól megtervezett rendszer esetében elég csak a paneleket számát növelni, inverter cserére és a hozzá tartozó, újbóli ügyintézésre nincsen szükség.

Mire kell még figyelni?

A napelemes rendszer tervezésekor fontos tényező az ingatlan villamos hálózata és maga a villanyóra állapota, elhelyezkedése is. Nem mindegy ugyanis, hogy a villanyvezetékek milyen állapotban vannak, elbírják-e a napelemek terhelését vagy felújításra szorulnak. Ugyanígy a villanyóránál sem mindegy, hogy az adott fázis és amperszám elég e a tervezett rendszerhez, vagy bővítésre lesz szükség. Esetenként pedig előfordul, hogy a villanyórát korszerűsíteni, szabványosítani kell.

Amennyiben azt tervezzük, hogy a jövőben elektromosan szeretnénk fűteni, akkor a nyílászárók állapotát is érdemes felmérni, hiába ugyanis az elméletben megfelelő teljesítményű fűtés, ha a rosszul záródó ablakokon kiszökik a meleg.

Lényeges továbbá feltérképezni a tető terhelhetőségét, a gerendázat és a héjazat állapotát. Rossz minőségű szarufákra, vagy héjazatra nem szerencsés telepíteni, ilyenkor legtöbbször csak a tető meghatározott részeinek cseréjét követően tudjuk felhelyezni a napelemes rendszert.

Támogatással könnyebb

A megújuló energiaforrás témája hazai és Európai Uniós szinten is prioritást élvez. Ennek köszönhető, hogy több állami támogatás, pályázat is elérhető erre a célra.

A napelem rendszer megvalósítása során például az Otthonfelújítási támogatás is igénybe vethető. Ennek lényege, hogy a felújítási összeg 50%-át, de legfeljebb 3 millió forintot az állam visszatérít a pályázónak. Tehát, ha van egy 6 milliós felújítást célzó beruházásom, akkor abból 3 millió forint visszatérítés igényelhető, abban az esetben, ha a szerződések és számlák megfelelnek a pályázati kiírásnak. Ennek szabályairól érdeklődjön nálunk, értékesítőink szívesen segítenek ezekben a kérdésekben is.

A napelemes rendszer jelenleg a legkönnyebben elérhető környezetbarát, megújuló energiát hasznosító, energiatermelési megoldás. Népszerűsége évről évre növekszik, ahogy a telepített napelemek száma is, térhódítása pedig a gyorsan fejlődő technológiáknak köszönhetően még jó sokáig fog tartani.

Örömünkre szolgál, hogy egy ilyen, környezetbarát és folyamatosan fejlődő üzletágban dolgozunk, ahol lehetőségünk van az ügyfeleknek hosszútávú, minőségi megoldást kínálni a kiadásaik csökkentésére.

Az Assix Intersolar a napelemes rendszerek szakértője. Lépj kapcsolatba kollégáinkkal!

NAVIGÁCIÓ

ASSIX INTERSOLAR

© 2020 Assix Intersolar
|
|